Kontakta SÄS över nätet

Pressmeddelande: Med Mina vårdkontakter kan patienter nu kontakta SÄS via Internet

I dagarna slutför Södra Älvsborgs Sjukhus införandet av ett system som gör att invånare och patienter kan kommunicera med sjukhuset på ett säkert sätt via Internet. SÄS blir därmed det första sjukhus i Sverige som infört systemet Mina vårdkontakter på alla mottagningar.

Patienter kan till exempel beställa tid för besök, av- och omboka besök, förnya recept, förnya hjälpmedel, beställa journalkopia, begära intyg och begära att bli kontaktad av kliniken. Vilka tjänster som tillhandahålls varierar mellan mottagningarna.

Efter ett lyckosamt försök på fyra kliniker under 2007, beslöt sjukhusledningen att införa systemet Mina vårdkontakter på alla sjukhusets mottagningar, utom akutmottagningarna, ca 60 stycken.

Den som är folkbokförd i Västra Götalandsregionen kan skaffa ett användarkonto som gör det möjligt att kommunicera med mottagningarna. Inloggning till kontot sker antingen med e-legitimation eller särskilt lösenord.

Mina vårdkontakter ger flera fördelar jämfört med telefon
– Man kan kontakta mottagningen oberoende av tid och plats och slipper passa telefontider eller vänta i telefonkö
– Man kan via e-post eller sms få en påminnelse när det är dags för besök
– För personer med funktionshinder kan det vara lättare att sköta kommunikationen via datorn än telefonen
– Vårdgivaren kan vara säker på att patienten är den han utger sig för att vara, vilket inte gäller för vanlig e-postkommunikation. Mottagningen kan även följa upp att patienten tagit emot sitt svar
– På mottagningen kan man få bättre möjlighet att planera sitt arbete om antalet telefonsamtal minskar

Nationellt och regionalt arbete.
Mina vårdkontakter ingår som en del i ett nationellt och regionalt projekt – Vården på webben. Detta är ett samverkansprojekt mellan landets landsting och regioner samt Sjukvårdsrådgivningen SVR AB. Projektet skall förankra, planera och realisera visionen om vården på webben