Att fira en God Jul med diabetes

Människor har genom historien firat högtider, fester och segrar med att äta och dricka gott tillsammans.Så gör vi även idag. December blir en utmanande månad för många av oss, med glöggtillställningar, adventsfirande, julborden med jobbet, familjen, bonusfamiljen, släkten och sedan ett festligt nyårsfirande. Hur ska vi tänka för att både kunna njuta och uppskatta denna stora mathelg (månad) om vi lever med diabetes?

Vi vill dela med oss av några tips och tankar som förhoppningsvis kan vara till hjälp. Se detta som inspiration inte rekommendation.

 

Spara dig inte till julbordet, utan ät regelbundet utspritt över dagen och julgotterna gör sig bäst efter maten då påverkar de inte blodsockret lika mycket.
Dela upp julmaten, ta gröten till frukost, smörgåsbord till lunch och lutfisk till middag.
Passa på att laga maten tillsammans, då är det mycket lättare att ha koll på vad som finns i, ta mindre av det du vet är mycket socker i och mer av annat.

Se till att ha god tid, passa på att prata och umgås när ni äter, sjung sånger, kläm in en dans kring granen. Varför inte damma av en del gamla svenska folkdanser/lekar, passar lika bra till jul som till midsommar. Kommer uppskattas av barnen. Glöm för all del inte promenaden.

Julbordet innehåller en hel del nyttigheter

Sill, lax, strömming och sillsallad är gott. Gör gärna klara inläggningar istället för feta såser. Janson går att göra med matlagningsgrädde och ansjovisspad.
En god omelett med räkor och spenat passar bra på julbordet.
När det gäller grönsaker finns det mycket att välja på. Goda råkostsallader med apelsin och nötter, varma såsom grönkål, rödkål (gör den själv, jättelätt) broccoli, surkål, lättbrynta morötter och kålrötter, med lite färsk timjan, mums.

Bland julens kött är fårfiol, rökt renkött, tunga och
köttbullar gjorda på vilt, spännande inslag. Pröva även att göra en kalkonjulskinka, säljs ofta i en smidigare storlek, än grisen. Varför inte göra en julkorv, lättare än man kan tro och mycket nyttigare, lyxigare och godare.

Julbröd är av tradition ofta sött. Bakar man själv går det söta att utesluta. Gör gärna ett eget knäckebröd med julkryddor i.
Osten på julbordet behöver du inte ta bort, välj någon vällagrad men mager ost (17 procent), smakar toppen med lite färska fikon och valnötter.
Julgodiset kan ju bli lite svårt, men färsk frukt, nötter, mandlar och mörk choklad med hög kakaohalt blir en fin avslutning.

Så var det dricka. Skippa julmusten, vill man ändå ha lite mustsmak går det ypperligt att spetsa lättölen med lite must. Varför inte pröva ett glas Pinot Noir till lutfisken, en underbar kombo. Gör eget bordsvatten med citrusfrukter eller annat du gillar. Tänk på att alkohol sänker blodsockret och det är därför viktigt att äta i samband med att du dricker alkohol, dessutom innehåller alkohol mycket kalorier, så det trista, lagom är bäst gäller här.
Planera julens firande i god tid, stress mår ingen bra av, så …

Från oss alla till er alla en riktigt

God Jul och ett Gott Nytt År