Gott Nytt År 2006!

Mina tre nyårsönskningar för det kommande året.

– En dietist åt alla som vill träffa en!

– Att alla diabetiker fick ta semester, bara en dag, från sin diabetes!

– Att alla diabetiker och anhöriga blev medlemmar!

Tyvärr är ju verkligheten inte sådan men visst får det finnas önskningar och drömmar.

Personligen tycker jag att alla våra diabetiker är duktiga. Det är människor som tar mycket stort ansvar för att ta hand om sin sjukdom. Varje dag tar de sina prover och fattar beslut om sin egen medicinering, de ansvarar för att kroppen får välbehövlig kost, motion och vila.
Visst får de hjälp och stöd från olika vårdgivare och framförallt hoppas jag att vi i föreningen sprider lite information. Ansvaret ligger emellertid på den enskilde diabetikern eller den anhöriga.

Vi lever i ett land där tillgång på insulin och tabletter finns rikligt och ingen behöver köa för dessa nödvändiga mediciner. Vi har tillgång till små och nätta blodsocker apparater och lämpliga stickor.

Det är inte så många år sedan som apparaterna var stora och svåra att hantera samt dyra att köpa. Idag finns det light-produkter i alla affärer, bara för några år sedan behövdes förstoringsglas för att hitta produkterna.

Idag är det inne att äta fettsnålt och mindre socker och fiberrika brödsorter.
Samtidigt som hälsotrenden slår igenom så hör jag från oroliga diabetiker att förståelsen att leva med diabetes i en familj är svår. Orsaken är att man känner skuld över att man inte ätit nyttigt, när det i själva verket inte alls har med förekomsten av framförallt typI diabetes att göra.

Diabetes är en sk. Autoimmun sjukdom som tyvärr bara uppkommer och inte går att förhindra genom lämplig kost. Däremot mår den bra av en vettig kosthållning!
Många säger att de känner glädje av att t.ex. under ett medlemsmöte träffa andra och få tips och ideér, det tycker jag som föreningsordförande är trevligt och det stimulerar oss i styrelsen ännu mer att försöka hitta på bra program.

Vårens program finns nu ute hos våra medlemmar och även på vår hemsida, hoppas att fler vill deltaga på våra aktiviteter.
Med en önskan om ett bra år till er alla
från

Carita Henriksson
Ordförande i Alingsås diabetesförening m.o.