Resa till Amf 4 – Älvsborgs amfibieregemente

Så blev det äntligen dags att åka till AMF4.

Vi var många förväntansfulla med sol i sinnet som äntrade bussen vid Alingsås station lördagen den 21 maj.
Det var tur att alla var så glada och trevliga eftersom regnet hängde tungt över oss.

Clas Ericssons gravplats
När vi kom fram till Göteborg och AMF4 möttes vi av den trevlige överstelöjnanten Leffler, han kom in i bussen och följde med oss upp till Radarhöjden. Här gav han oss en god historielektion som vi sent skall glömma, han berättade om ursprunget till att Sverige hade sitt försvar just där. Vi hade väl alla hört talas om Älvsborgs lösen men inte på detta fascinerande sätt.

I Stridbåt-90 fanns det gott om plats
Nu vräkte regnet ner och vi skulle få åka 200-båt ut till Känsö. Vilken upplevelse! Vi fick gå ombord och via en trappa ta oss ner till ett utrymme vi skulle sitta, under resan fram till ön, resan tog 20 minuter och det var skönt att få regnskydd. Några stod ute och tittade på skärgården men oj, så blöta de var när vi kom fram.

När vi kom fram fick vi gå in i en byggnad som idag används som logement men tidigare varit karantänsjukhuset för båtarnas besättningar. Under tiden vi intog våra medhavda matsäckar berättade vår guide överstelöjnant Leffler om Känsö, det hela var mycket intressant.

Efter måltiden kom solen fram och vi inbjöds till en underbar promenad i omgivningarna. Övlt Leffler berättade att på sommaren finns det ett rikt utbud av olika växter, bl.a blå hallon.

När vi gick runt på ön kom vi till kyrkogården där Clas Ericsson ligger begravd. Han var kommendant på Känsö efter sin pensionering.
På samma sten nämns hans båda söner Nils Ericsson (som fått Nils
Ericsonsplatsen i Göteborg uppkallad efter sig som tack för att han byggde bl.a Västra Stambanan) och John Ericsson. Brodern John Ericsson är känd från Merimac, en ubåt som byggdes för USA, han ligger begravd i Filipstad.

Hemfärden fick vi göra i en stridsbåt 90, den gick fort! Resan tog knappt 10 minuter och blev en upplevelse som vi sent kommer att glömma.

Läs mer om:
Amf 4: http://www.amf4.mil.se/
200-båtar: http://www.soldf.com/tpbs200.html
Stridsbåt 90: http://www.soldf.com/strb90h.html

Hemfärd i stridsbåt 90, efter en fartfylld upplevelse