Sälsafari med Diabetsföreningen

Ett 30-tal deltagare fick ett härligt minne för livet när Diabetesföreningens heldagsutflykt till Mollösund med sälsafari i den bohuslänska arkipelagen genomfördes söndagen den 2 augusti. Redan kl.08:00 äntrade vi bussen vid Alingsås järnvägsstation och efter ett par timmars resa genom ett omväxlande och vackert sommarlandskap anlände vi till det idylliska lilla samhället Mollösund på Orust.

Segelfartyget Mathilda
Segelfartyget Mathilda

I hamnen låg det ståtliga tvåmastade segelfartyget Mathilda och väntade på oss. Här mötte även Rune Eliasson, kassör i länsföreningen, som var med och sponsrade arrangemanget. Rune och kaptenen med sin besättning hälsade oss välkomna ombord och informerade om fartyget och den sälsafari som vi skulle få uppleva. Medföljande barn utrustades direkt med flytvästar. Säkerhetsdetaljer gicks igenom.

Så lade vi ut och gick med motor någon halvtimme. Vädret var perfekt, d.v.s. mest sol och ganska svag vind, så vi njöt i fulla drag där vi satt bänkade i solen och spanade ut över kobbar, skär och hav. I närheten av Måseskär saktade kaptenen farten och vi närmade oss mycket försiktigt några små skär fulla med sälar – kanske ett 70-tal djur, som vi fick gott om tid att studera. Sälarna verkade vana vid uppmärksamheten, men en del av dem tröttnade så småningom på att posera för oss på hällarna och gled graciöst ned i vattnet. Vi fortsatte då vår färd i riktning mot Käringön, och de som var intresserade av fågelskådning kunde se rika bestånd av många olika arter. I farleden var båttrafiken tät av motor- och segelbåtar, oftast mycket större än vi har hemma i Mjörn. Vår fina skonare Mathilda var dock i en klass för sig.
När solen stekte som bäst passade det bra att inta lunchen i form av skaldjursfylld baguette med läskande dryck. Vi var på väg tillbaka mot Mollösund igen.

På väg mot sälarna
På väg mot sälarna

I Mollösund hade vi sedan en god stund på oss att shoppa och se samhället och alla båtarna i hamnen innan det var dags att stiga upp i vår buss igen för hemfärd. Att en och annan nickade till i bussen, trötta av alla intryck och upplevelser under dagen var inte så underligt.

Alla var överens om att vi hade haft en underbar utflykt och trevlig gemenskap denna söndag, och vi tackar styrelsen för Alingsås Diabetesförening och Länsföreningen för ett mycket lyckat arrangemang.