Svenska Diabetesförbundet splittras!

Svenska Diabetesförbundet, det riksförbund som Alingsås Diabetesförening ingår i, har på sin riksstämma beslutat att i enighet med förslag från förbundsstyrelsen utesluta sin största förening med omedelbar verkan.

Beslutet om uteslutning av Storstockholms diabetesförening, SSDF, ur Svenska Diabetesförbundet fattades med knapp majoritet på organisationens riksstämma, lördagen 17 oktober.

– Jag är djupt ledsen över att ett så stort förbund splittras när vi istället hade kunnat enas om hur vi ska arbeta för att förbättra situationen för människor med diabetes, säger Inge-Britt Lundin, ordförande i Storstockholms Diabetesförening, SSDF.

Bakgrunden till beslutet är att SSDF under några års tid gett medlemmar möjlighet att vara endast lokalt anslutna. Föreningen har dock under året presenterat förslag på lösningar för att successivt slussa in dem som valt att stå utanför. Men under det kvarstående hotet om omedelbar uteslutning beslöt föreningen i september att alla medlemmar i föreningen i fortsättningen även ska vara anslutna till förbundet.

– Vi tycker vi har gjort allt vi kunnat för att lösa det här problemet och är mycket besvikna och förvånade över att det slutade så här, säger Inge Britt Lundin.

Förbundsstyrelsens förslag om uteslutning fick 115 röster, 102 röstade emot och 9 avstod.

Storstockholms diabetesförening har ca 5100 medlemmar (varav ungefär 3000 var anslutna till förbundet) och Svenska diabetsförbundet i sin helhet hade (innan splittringen) drygt 29000 medlemmar. Vad som händer med Svenska diabetesförbundet efter detta beslut är ännu oklart men det borde stå bortom varje tvivel att det kommer att påverka förbundet både som opinionsbildare och ekonomiskt att inte representera personer med diabetes i landets huvudstad.

Länk till press-release från SSDF: http://www.ssdf.nu/press/pressrelease.php?id=873

3 svar på ”Svenska Diabetesförbundet splittras!”

 1. Detta är helt otroligt. Inser man inte konsekvenserna. Förbundet gör allt för att öka medlemskapet. Nu blir man förmodligen av med ca 3000 medlemmar eller kanske fler.
  Med minskat medlemsskap blir det minskade intäkter och man blir tvungen att höja den redan höga avgiften ännu mer. Det finns risk för att fler medlemmar ute i landet avstår att fortsätta som medlemmar.
  Sockholmsföreningen hade ambitionen att få med alla sina medlemmar till förbundet, men det tog lite för lång tid.

 2. Personligen tycker jag att uteslutning av Storstockholmsföreningen är ett misslyckande av vår förbundsledning. Det innebär att förbundet minskar med minst tretusenmedlemmar och därmed statsbidrag för dessa.

  Vi i lokalföreningarna i Västra Götaland förmedlade ett kompromissförslag, som också innebar en infasning av de tvåtusen medlemmar i Stockholmsföreningen, vilka stått utanför förbundet. Alltså är det femtusen medlemmar som nu står utanför förbundet och som förbundet missar statsbidrag för.

  Jag undrar hur förbundsledningen tänkt återfå femtusen medlemmar?

  Hoppas förbundsledningen har en strategi för detta som är hållbar nu när förbundsportmonän minskar avsevärt.

  Personliga tankar från MariAnne.

Kommentarer är stängda.