Margareta Nilsson kan gå till historien som den ordförande som splittrade Diabetesförbundet

Det blir kanske inget muntert eftermäle för Margareta Nilsson som ordförande i Svenska Diabetesförbundet när hon någon gång i framtiden avgår. Risken finns att hon går till historien som den ordförande som splittrade förbundet! Genom ett mycket okänsligt agerande lyckades förbundsstyrelsen med Margareta Nilsson och Fredrik Löndahl i spetsen, få riksstämman att utesluta en förening med 3.000 redan anslutna medlemmar plus ytterligare 2.000 medlemmar som Stockholmsföreningen hade för avsikt att ansluta till förbundet.
Jag delar uppfattningen att Stockholms-föreningen gjort fel. Men därifrån till uteslutning är steget väldigt långt.

Med en känsligare hantering av frågan kunde alla parter gått ut som vinnare: Stockholmsföreningen hade fått vara kvar i förbundet, men rätta in sig i ledet, förbundsstyrelsen med Margareta Nilsson och Fredrik Löndahl hade kunnat hävda att ”tack vare vårt kraftfulla agerande har förbundet fått ytterligare 2.000 medlemmar” – det pågår ju en värvningskampanj.

Men så ville inte förbundsstyrelsen. Styrelsen satte juridik framför smidighet och pragmatism. Under riksstämman framfördes ett förslag från föreningarna i Västra Götaland med innebörden att om inte  Stockholmsföreningen senast mars 2011 hade betalt förbundsavgiften för alla sina medlemmar – då skulle föreningen uteslutas.

Men det var inte intressant för förbundsledningen att diskutera. För den gällde det uteslutning. Omröstning så snabbt som möjligt. Pang, bom – hej då!

Nu säger sig förbundsstyrelsen vilja medverka till att starta en ny diabetesförening i Stockholms-området.

Hur många medlemmar kan den tänkas få? Undrar man. Stor-Stockholms Diabetesförening är en mycket väl fungerade förening med föreläsningsserier, informatörer ute på vårdcentraler, utbildning av hemtjänstpersonal, en egen tidning Leva med diabetes mm. Med stor sannolikhet kommer inte särskilt många att gå in i den nybildade föreningen. Varför lämna något som fungerar väl till förmån för något man inte har en aning om vad det kommer att bli för något.

Men Margareta Nilsson, Fredrik Löndahl och övriga i förbundsstyrelsen vann! I demokratisk anda lyckades de få med sig en knapp majoritet av Riksstämmoombuden att utesluta Stor-Stockholms diabetesförening.

Det kan bli en pyrrusseger.