Anhöriga kommer till tals i studiecirkel

Att leva tillsammans med en person som har en kronisk sjukdom kan påverka ens liv på många sätt. Det finns ett stort behov från anhöriga att få prata om sin livssituation. Nu bygger tre handikappförbund upp studiecirklar där anhöriga ska få komma till tals.

Wictoria Ljungström, som leder projektet, berättar att studiecirklarna ska vara ett stöd för funktionshindrade och anhöriga i deras relationer.
– Anhöriga behöver få prata om sin livssituation. De känner också av sjukdomen, den finns ständigt med i relationen. Det går ofta inte att planera saker, till exempel att göra en resa ett halvår framåt.
– När handikappförbunden haft kurser har man märkt i utvärderingarna att det varit en stor efterfrågan att just anhöriga ska få komma till tals, säger Wictoria Ljungström.
Wictoria Ljungström ska utbilda samtalsledare till studiecirklarna. Samtalsledarna ska rekryteras från förbunden på lokal nivå. Målet är att förbunden efter projekttiden låter studiecirklarna bli en permanent verksamhet. Projektet kommer pågå i två år och finansieras av Allmänna Arvsfonden.
De tre handikappförbunden i projektet är Svenska Psoriasisförbundet, Reumatikerförbundet och Riksförbundet för Mag- och Tarmsjuka. (Nyhetsbyrån ikapp)