Diabetesdag i Alingsås

Den 18:e oktober firade vi diabetesdagen i Aulan på Alingsås Lasarett.
Dagen var ordnad som ett öppet hus med möjlighet att besöka olika läkemedelsfirmor samt möjlighet att lyssna på föredrag.

Till vår stora glädje kom deltog drygt 200 personer under dagen. Redan klockan 12 när utställningarna öppnade var det mycket folk.
Under tiden som vår diabetesläkare samt vår ordförande hälsade alla välkomna arbetades det för fullt med att ställa in ytterligare stolar så att sittplatserna blev fler än de 200 vi räknat med, trots det satt och stod folk i korridorer, på fönsterkarmar m.m.

Dagens första föredrag hölls av den mycket skicklige diabetologen Björn Eliasson från Diabetescentrum på Sahlgrenska. Han pratade om Typ 1- och typ 2-diabetes. Han engagerade alla på ett mycket bra sätt, en del kommenterade och sade att aldrig har de hört något så lättförståeligt om detta ämne.

Nästa föredrag hölls av sjukgymnast Kerstin Järvholm från Lerums vårdcentral. Hennes ämne var
”motion och rörelseapparaten”, även nu var aulan sprängfylld. Av de kommentarer som hördes i pausen förstod man att det hon sagt varit precis rätt budskap.

Mellan föredragen var det pauser inlagda för att alla skulle kunna besöka företagen som var inbjudna för att visa sina produkter och klockan 15.30 serverades det smörgås med kaffe/te eller saft till alla. Dessutom fanns det under hela dagen fruktfat utställda om någon skulle behöva..

Som sista punkt på dagen fanns ett föredrag om kostrekommendationer och vad som gäller idag. Kristina Carstens från Göteborgs Universitet visade förslag på lämpliga måltider och förklarade begreppet