Egenvårdskurs

Lördagen den 27 september var alla medlemmar inbjudna till en kursdag på Grand Hotel.

Efter kaffe och smörgås startade dagen med att diabetesteamet presenterade sig.

Diabetesteamet i Alingsås

Vår diabetesläkare Peter Fors berättade för oss om olika typer av skador som kan de som haft diabetes under en lång tid. Han förklarade hur de kan drabba microkärl och att detta är kopplat till hur blodsockret ligger. Detta påverkar särskilt njurar,ögon eller nervtrådar.

Han gjorde utmärkta förklarande bilder på tavlan och flera frågor kom om detta som fick bra svar. Därefter berättade han om macrokärl och att detta är kopplat till blodtryck och kolestolvärden, även här blev det många frågor som fick svar och vi fick bland annat reda på att macrokärl-skador oftare drabbar typ 2 diabetiker.

Mot bakgrund av denna information förklarade Peter varför man är så noga med olika undersökningar. Glädjande nog är det idag inte så vanligt med dessa skador eftersom man har bättre egenvård och bra mediciner att sätta in för att t.ex sänka blodtrycket.

Syster Silva förklarade sedan det vad det innebär att vi byter system till blodplasma när vi tar blodsockervärden och efter hennes förklaring förstod vi alla att det egentligen inte är så stor skillnad. Även här kom en hel del frågor som fick goda svar.

Syster Victoria berättade sedan om hur ögonbottenfotograferingen är upplagd och det verkade som om alla var nöjda med den ordning som gäller idag.
Vi fick också information om de vanligaste insulinsorterna och hur de skiljer sig åt.

Efter en god lunch och en stunds promenad i det härliga höstvädret, återvände vi till kursen. Det fanns fortfarande en del frågor som ställdes och besvarades.

Frågestunderna uppskattades av deltagarna

Sista punkten på agendan var att fotvårdterapeut Birgitta Rutberg gjorde en fotvårdsbehandling på den deltagare som vunnit utlottningen på inträdesbiljetten. Hon förklarade också vad som är viktigt att tänka på vid skötseln av sina fötter.

Ett genomgående tema för hela dagen är att man som diabetiker kan göra mycket själv för att må bra. Dagen avslutades i en mycket positiv anda och flera tyckte att vi borde göra om en sådan här kursdag.

Vi från föreningen är särskilt glada över att vårt team och fotvårdsterapeuten ställde upp en hel dag för våra medlemmar, detta vill vi särskilt tacka för.