Nu gäller det – Rädda insulinpumpen!

I och med TLVs förslag om att flytta kostnaden och administrationen för insulinpumpar från förmånssystemet till landstingen och regionerna så riskerar landets diabetiker inte bara att insulinpumpen blir en klassfråga. Det finns också en uppenbar risk att landstingen behandlar insulinpumpar som de behandlat stickor till blodsockermätare så att endast den som erbjuder det bästa priset och inte nödvändigtvis den som erbjuder den bästa produkten får vara med. Landstingen/Regionerna hamnar i ett läge där de riskerar att behöva välja kvantitet framför kvalitet och valfrihet.

Ett slutet system utan valfrihet gynnar ingen – utom den som blir utvald att få monopol!

Detta riskerar att ta oss tillbaka till en situation som liknar den vi hade för 15 år sedan då en pump var ett lyxhjälpmedel som den som hade råd kunde skaffa sig. De som idag har insulinpump kan lätt föreställa sig känslan av att behöva välja en sämre pump eller (i bästa fall, om möjligheten finns) betala en bra månadslön för att få fortsätta att ha en bra pump (samt några tusen i månaden för tillbehören till den pumpen om den inte kan använda samma slangar, ampuller och kanyler som den sämre billiga pumpen har).

Läs gärna vårdrepresentanternas debattartikel i Dagens Medicin:
länk: http://www.dagensmedicin.se/debatt/insulinpump-kan-bli-klassfraga/

Alla måste hjälpas åt!

För att hjälpa våra beslutsfattare att förstå har vi tillsammans med vår centralorganisation Diabetesorganisationen i Sverige tagit fram ett brev som DU kan dela ut eller skicka till dina beslutsfattare och mediakontakter.

Du kan ladda ner brevet som PDF här (länk)

En förteckning över riksdagsledamöter (och deras adresser) i vår region hittar du här (länk).

Stort tack på förhand

Alingsås Diabetesförening