Ny insulinpump+blodsockermätare i USA

Enligt ett pressmeddelande från amerikanska Minimed så har amerikanska hälsovårdsmyndigheten (FDA) godkännt en ny kombination av insulinpump och blodsockermätare som Minimed och BD (Becton, Dickinson and Company) har tagit fram.

Det finns inget svenskt material ännu och ingen vet om systemet ens är påväg till Sverige men i korthet verkar det handla om en insulinpump som trådlöst kan få instruktioner om dosering från en blodsockermätare (som är intelligent nog att föreslå dosering, förmodligen baserat på vad läkaren har programmerat den med).

Systemet verkar intressant men är samtidigt långt ifrån den ”pump med automatisk blodsockermätning” som många pumpanvändare väntar på. Man måste fortfarande sticka sig i fingret och även om det bara behövs 0.3 microliter blod så är det ett stick.

Den stora nyttan i systemet verkar ligga i att den som tar blodsockervärdet inte behöver kunna tänka ut vilken dos insulin som behövs. Det brukar emellertid behövas ändå eftersom den exakta dosen oftast är bereoende av omständigheterna runt blodsockervärdet.

Pressreleasen (på engelska) finns på: http://www.minimed.com/common/ci_pres…

Alingsås 2003-08-07