Unga skriver för unga

”Jag tänker inte ge mig. Bara för att jag inte ser tänker jag inte förbli osynlig. Jag vill bli sedd för den jag är.”
Så skriver Desirée Furudahl i ”Strutsens vingar”, en bok full med unga funktionshindrades texter. Under hösten kommer antologin delas ut till landets alla sjundeklassare.

Boken är resultatet av en tävling som den statliga myndigheten Sisus anordnat. Tanken med boken är att låta funktionshindrade med egna berättelser, dikter och teckningar beskriva sin verklighet. Boken rymmer mycket hopp och livslust, men också ilska, bitterhet och ledsnad över att inte bli sedd och förstådd. Här finns också flera konkreta beskrivningar av olika funktionshinder. Sofie Lindblom, skriver om hur stamningen hela tiden begränsar henne. Hon beskriver situationer i skolan, på bussen, fest, hemma hos vänner. ”Det finns en rädsla för varje tillfälle, för varje mening man ska säga…”

En av texterna som griper tag är ”Prinsessan på skoltrappan” av Linda Karlström. Den handlar om flickan med dåligt hjärta som lever två liv. Ett liv i skolan där det görs upp ett schema för vilka klasskamrater som ska vara inne med henne på rasterna. Och så ett liv på fritiden då hon skrattar, skojar och är världens mittpunkt.
Flickan frågar sig varför läraren har gjort henne till en börda för de andra eleverna, istället för att de ska kunna se henne som en kamrat.
”Överallt förutom i skolan känner hon sig glad, framåt och pratig”.

En del texter beskriver livet som ung vuxen, och hur världen kan öppna sig.
Erika Almgren, berättar om att vara dyslektiker och studera på högskola. Att våga någonting som inte så många andra har vågat. Erika Almgren skriver. ”Det är inte alltid lätt att vara gränsöverskridare men om du någon gång får chansen – ta den då för trots alla motgångar får du uppleva din egen verklighet på ett helt nytt sätt. Varje dag är ett äventyr på sitt egna lilla vis.”
(Nyhetsbyrån ikapp)