Sill och skor när diabetiker firade påsk

Det fanns sill på ett av borden och skor på det andra när diabetesföreningen firade påsk i veckan som gick. Platsen var Tempelgården, sillen svarade Alingsås Diabetsförenings damer för och skorna kom från Orto City i Uddevalla. Och alla rönte lika stor uppskattning hos föreningens medlemmar.

Orto City visade fotriktiga skor
Ett lite annorlunda inslag i påskfirandet var företaget Orto City:s besök. Man har specialiserat sig på fotriktiga skor, något som är viktigt för alla och kanske livsviktigt för en diabetiker. Skador på fötter är ett välkänt problem och kan vara ödesdigert för en diabetiker. Sjukdomen för ofta med sig sämre blodcirkulation och med det sämre känsel. Ett till synes obetydligt skavsår kan utvecklas till ett svårläkt sår, som kan sluta med något än värre.

Lite information
– Personalen inom vården kan många gånger för lite själva för att kunna informera om fotvård och ortopedi. Det sade Istvan Lenorics som var på plats för att informera.
– Individuellt avgjutna inlägg, gjorda efter fotanalys är en viktig försäkring för att foten och hela människan skall må bra. Ett inlägg i en sko håller 15-16 månader och måste sedan förnyas.
– Vi ser det oerhört viktigt att inläggen provas på nytt med jämna mellanrum och därför blir man kallad efter cirka ett år och gör en ny inprovning
Företaget säljer också ortopediskt riktiga skor och man kunde visa upp, att ortopediskt tillverkade skor kan vara precis som vilka modeskor som helst. Förutom butiken i Uddevalla finns man nu också i Göteborg.

Gemyt
Påskfesten gick i gemytens tecken. Ingen av de drygt 50 besökarna behövde gå hungriga hem. Lotterierna hade en strykande åtgång.
Ordförande Carita Henriksson kunde också berätta att förmiddagskaffet kommer att bli som ursprungligen sagts, det vill säga i Tempelsalen den 28 april. Resan till marknaden i Nossebro blir i stället den 26 maj. Mer information kommer på webbsajten.