Världsdiabetesdagen 14 november

Idag, den 14 november uppmärksammas Världsdiabetesdagen runt om i världen. Även i Alingsås uppmärksammas dagen då Christinae kyrka är belyst med blått sken. Färgen blått är Internationella Diabetesfedrationens färg och betyder i många kulturer liv och hälsa. -Den blå färgen reflekterar himlen som sammanför oss alla och den är också FN flaggans färg, säger Kjell Åkerman, ordförande i Alingsås diabetesförening.

Världsdiabetesdagen startades efter ett initiativ av International Diabetes Federation (IDF) och WHO 1991 för att öka medvetenheten om att diabetes ökar stort i världen.   Den är också ett stort hot mot folkhälsan. Sedan 2007 ingår även FN i arbetet med att bekämpa ökningen av sjukdomen.

Den 20 december 2006 antog FN en resolution där diabetes lyftes fram som ett hot mot den globala hälsan. Unikt – eftersom det är den första icke smittsamma sjukdomen som får den statusen. Genom resolutionen pekar FN på allvaret i utbredningen av sjukdomen i världen och manar nationerna att agera för att öka kunskapen om och bromsa utvecklingen av diabetes.

Att dagen uppmärksammas den 14 november beror på att det är födelsedagen för Frederick Banting då det var han som tillsammans med Charles Best upptäckte insulinet 1922.

WDD är världens största kampanj för diabetes och når en global publik på över 1 miljard människor i mer än 160 länder. Runt om i världen är det en mängd byggnader som belyses i blått sken just denna dag, bland annat Eiffeltornet i Paris, Vatikanen i Rom och i år åter igen- Christinae kyrka i Alingsås.

-Vi är glada över att Svenska kyrkan i Alingsås ställer upp och hjälper till att manifestera denna dag, säger Kjell Åkerman.

Text: Torbjörn Gustafsson
Foto: Jacob Wallenberg

1 svar på ”Världsdiabetesdagen 14 november”

  1. Trevligt att se hur aktiv föreningen är!
    Trots Covid har man ordnat möjlighet att visa upp föreningen till glädje för medlemmar och information för de som inte vet varför man firar just den 14 november.
    Lycka till i ert viktiga arbete!

Kommentarer är stängda.