Ypsomed Freestyle (fd Disetronic Freestyle)

Vår första recension av blodsockermätare gäller är Freestyle från Ypsomed. Freestyle såldes tidigare av ett företag som hette Disetronic (kända för insulinpumpar) men i samband med att dessa blev uppköpta av Roche, som redan hade blodsockermätare i sortimentet, startades företaget Ypsomed (http://www.ypsomed.com) som bland annat marknadsför Freestyle-mätaren.

Ypsomed Freestyle med tillbehör
Det första man noterar när man börjar använda Freestyle-mätaren är att det blir en massa blod över när man tryckt fram den vanliga mängden blod ur fingret, mätstickorna till Freestyle behöver nästan inget blod alls, enligt specifikationerna går det åt 0,3 mikroliter vilket är så lite att det är svårt att hitta något att jämföra det med.

När testremsan sugit i sig tillräckligt med blod piper den till (det går att stänga av ljudet) och sen tar det bara några sekunder innan man har ett värde. Exakt hur lång tid det tar beror på vad man har för värde men uppskattningsvis tar det oftast mellan 5 och 15 sekunder. Värdet visas med stora siffror på en tydlig display, möjligen kunde man ibland önska sig att displayen var försedd med bakgrundsbelysning.

Med Freestyle-mätaren får man en liten ny ”stickare”, dvs den som skjuter iväg lancetten så att det går hål och blod kan sippra fram. Det fina med den här är att den är gjord för att sticka dig i t.ex armen eller någon annanstans där man normalt inte sticker sig, huvudsaken är att det finns lite blod.

Att sticka sig i armen funkar riktigt bra eftersom det inte behövs så mycket blod, det är faktiskt en befrielse att för första gången på flera år både kunna ta mycket värden och ha fingrar som inte är helt sönderstuckna. Visserligen har det tidigare funnits system för att sticka sig t.ex i armen (Vaculance) men de har varit stora och klumpiga, den här ”stickaren” är inte större än någon annan.

Freestyle-mätaren har 250 minnesplatser vilket gör det möjligt för t.ex din diabetessköterska att läsa in värdena i en dator och ta ut statistik, grafer och annat nyttigt. Detta är inget unikt för Freestyle-mätaren men det är ändå värt att nämnas.
När man sätter på mätaren så visar den genomsnittet för de senaste 14 dagarna samt antalet värden som använts för att räkna ut medelvärdet.

Om jag fick önska mig en förbättring med mätaren så skulle det vara ett alternativ till att ha testremsorna i en liten burk. Har man använt andra system kan det kännas lite pilligt att hålla på och öppna små burkar för att plocka fram remsor, speciellt om man är utomhus. Till nya versionen av Freestyle finns det emellertid ett litet praktiskt tygfodral där allt (stickare, mätare och burk) sitter fast så att man i vart fall inte behöver jonglera med tre olika saker i händerna medans man försöker ta ett värde.

Den version av Freestyle-mätaren som vi har testat är den andra versionen, med två undantag så är den identisk med den första versionen. Skillnaden är för det första att den mäter sk. plasmavärden enligt de nya riktlinjerna och för det andra att den är något tjockare(!). Orsaken till att den har blivit något tjockare är att den nu drivs med AAA-batterier som är lättare att få tag på än de AAAA-batterier som den tidigare versionen ville ha. Den ökade tjockleken är marginell och inget man tänker på, däremot får det ses som en klar fördel att det numera går att hitta batterier i vilken butik som helst.

Länkar
Freestyle-mätarens hemsida:
http://www.ypsomed.com/en/produkte_un…

Annan recension av samma mätare (på engelska)
http://www.childrenwithdiabetes.com/d…