Prioriteringslista väcker känslor

Allmänheten har reagerat starkt över Östergötlands prioriteringslista. Det
visar en genomgång av brev som kommit till socialdepartementet.

Riksdagen antog för sex år riktlinjer över prioriteringar i hälso- och sjukvården. Nyligen presenterade Östergötland en lista som visar på vilka behandlingar som ska tas bort. Till exempel ska hörselskadade bara få rätt till en hörapparat, den andra får man betala själv. Initiativet har fått både fått ris och ros. Handikappförbunden tycker att Östergötland gör ett ambitiöst försök att genomföra riksdagens beslut, men tar inte ställning till om landstingets prioriteringar är de rätta.
Även Sveriges Pensionärsförbund tycker att Östergötlands agerande ligger i linje med riksdagens prioriteringsbeslut.

Men Östergötland har även fått mycket kritik för sin lista, inte minst från en del politiker som menar att listan är oetisk.
Även allmänheten har upprörts, visar Nyhetsbyrån ikapps genomgång av inkommande post hos socialdepartementet. En man ifrågasätter den svenska sjukvården och menar att den blivit sämre sedan 70-talet. ”Vad kommer det sig? Vi svenskar som betalar så mycket i skatt. Vart går våra pengar?”

En annan person skriver att prioriteringslistan är ovärdig svensk sjukvård ”Det skapar otrygghet, maktlöshet, hjälplöshet som också kan få psykiska
konsekvenser”

En kvinna är mycket upprörd i sitt brev och undrar hur länge svenska folket ska orka. ”vad är det vi lämnar efter oss till våra barn och barnbarn. Vart har vårt en gång så fina välfärdssamhälle tagit vägen? (…) trygghet är snart ett ord som bara finns i ordboken.”

En annan kvinna har tagit initiativ till en protestlista med namnunderskrifter ”Nu har vi fått nog!!! Vad är detta på väg att sluta”, skriver hon och föreslår att landstinget istället höjer skatten för att klara ekonomin.
(Nyhetsbyrån ikapp)