Engqvist för prioriteringslista

När landstinget i Östergötland presenterade sin prioriteringslista var socialminister Lars Engqvist tveksam till om den var förenlig med hälso- och sjukvårdslagen. Nu har Engqvist bestämt sig för att listan är helt acceptabel.

Prioriteringar i sjukvården diskuterades i veckan i riksdagen.
Socialminister Lars Engqvist (s) svarade på en interpellation från Christina Husmark Pehrsson (m). Husmark Pehrsson menar att landsting som gör prioriteringslistor, som Östergötland, gör avsteg från etiska grundprinciper för vården. Hon undrade vad Engqvist tänkt göra åt detta. Engqvist svarade att han nu tagit reda på hur systemet i Östergötland fungerar. Han är nu helt klar över att prioriteringslistan är i linje med hälso- och sjukvårdslagen.

– Det har i den allmänna debatten presenterats som om att alla patienter inte skulle vara välkomna till vården för bedömning. Nu säger man från Östergötland alldeles tydligt att det aldrig har varit avsikten, sa Enqvist under debatten.
Han menade därmed att listan var helt acceptabel. Tidigare har han varit tveksam eftersom han var rädd att listan en gång för alla skulle bestämma vilka behandlingar landstingen ska syssla med.
– Man har försäkrat mig att avsikten inte har varit att exkludera några patienter. Varje patient ska få sin bedömning.

Engqvist tycker att det är bra att prioriteringar diskuteras. En sån diskussion behövs i hela Sverige, enligt socialministern.
– I Sverige ska man ha rätt till bedömning av en läkare oavsett sin ekonomiska situation. Det är den viktiga principen. Att man sedan i sjukvården har förnuftig, medicinskt motiverad prioritering handlar om att se till att vi har en modern sjukvård i Sverige, sa Engqvist.

Christina Husmark Pehrsson (m) var inte nöjd med svaret.
– Lars Engqvist kallar detta med prioriteringar för utvecklingsarbete. Jag ser ingen större utveckling med att man flyttar ned personer på prioriteringslistan. Som jag ser det är det istället en ren panikåtgärd för ekonomins skull.
(Nyhetsbyrån ikapp)